ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΓΡΑΦΗΣ-ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚΗ-ΦΥΛΑΚΗ ΝΟΟΣ-ΜΥΣΤΗΡΙΑΚΗ ΖΩΗ

Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012

Η ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

Η ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ
Τι φοβάται ο διάβολος στον άνθρωπο;
Η πνευματική ζωή είναι εσωτερικός εσωτερικός για να ζήσουμε τον Θεό μέσα στην ψυχή μας. Δεν γνωρίζουμε να αγωνιζόμαστεπνευματικά και προχωρούμε στη ζωή μας με τις δικές μας επιθυμίες και τα πάθη μας χωρίς να γευόμαστε τήν ευωδία του Παναγίου Πνεύματος.Στον πνευματικό αγώνα μας πρέπει να αντιστεκόμαστε στον κακό εαυτό μας, στον διάβολο και στο κόσμο.Αλλά ο διάβολος εκμεταλλευόμενος τα πάθη του εαυτού μας καί τις επιθυμίες του κόσμου τον παρασύρει στον κόσμο του για να καταστρέψει ψυχικά και πνευματικά.Αλλά ο χριστιανός δεν γνωρίζει να πολεμά τον διάβολο και δεν ξέρει πως να τον πολεμα για να τον νικήσει. Οπως σε μιά μάχη με ενα εχθρό μας πρέπει να γνωρίζουμε τις αδυναμίες του και τι φοβάται ότι θα νικηθεί εύκολα και αποφεύγει τους κινδύνους. Και ο χριστιανός δεν γνωρίζει τι φοβάται ο διάβολος.Ο διάβολος φοβάται τέσσερα όπλα του χριστιανού, διότι όποιος τα χρησιμοποιήσει τον νικά και τον εξουδετερώνει και τον τραυματίζει απο την δύναμη των όπλων αυτών. Αυτά είναι:
1. Η ΠΡΟΣΕΥΧΗ. Τό όπλο της προσευχής αφοπλίζει τον διάβολο διότι η προσευχή έχει τη δύναμη της θείας χάριτος. Πολλά μπορούμε να είπουμε αλλά οι άγιοι πατέρες έχουν γράψει πολλά για την προσευχή.
2. Η ΤΑΠΕΙΝΩΣΗ.Η αρετή της ταπεινώσεως χρειάζεται μεγάλο αγώνα που μαστιγώνει τον διάβολο διότι ο χριστιανός είναι πάντοτε πράος και ειρηνικός. Πάντοτε υπομονετικός χωρις αντιλογία και επίθεση θυμού. Πάντοτε υπάκουος στις εντολές του Θεού.Δεν κοιτά τον εαυτό του αλλά να προσφερθεί στον άλλον με θυσία και αγάπη.Μεγάλη αρετή που ξεπερνά τα ανθρώπινα όρια και γίνεται ο χριστιανός άγγελος. Η ταπείνωση δίνει χαρίσματα και πλούτο πνευματικό.Την ταπείνωση την φοβάται πολύ ο διάβολος και χρησιμοποιεί τις μεθοδείες του για να κάνει τον άνθρωπο εγωϊστή,υπερήφανο,κενόδοξο, φιλήδονο, φιλάργυρο,ζηλόφθονο, και άλλα πάθη για να τον απομακρύνει απο την αρετή των αρετών.
3. Η ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ. Πόσοι χριστιανοί αποφεύγουν την εξομολόγηση για διαφόρους ανούσιους λόγους που βασικά είναι έργο του διαβόλου. Με την εξομόλογηση συγχωρούνται όλες οι αμαρτίες και αφοπλίζεται ο διάβολος και δεν μπορεί εύκολα να τον πειράξει στην ψυχή.Με την εξομολόγηση σώζεται ο χριστιανός και νεκρώνεται ο διάβολος .Η εξομολόγηση φέρνει τον χριστιανό μεσα στο φως του θεού και σώζεται απο κάθε τι κακό.
4. Η ΘΕΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ. Η εξομολόγηση με την θεία κοινωνία συμπορεύονται.Η θεία κοινωνία με τη μετάληψη του παναγίου Σώματος και Αίματος του Χριστού καίγεται το πονηρό πνεύμα διότι η θεία χάρη ενισχύει τη ζωή του χριστιανού.Η θεία κοινωνία είναι ανίσχυρη σε εκείνον που δεν εξομολογείται, δεν ταπεινώνεται και δεν προσεύχεται αλλά του φέρνει αναποδιές διότι γίνεται υποχείριος των πονηρών πνευμάτων.Αυτή η τετράδα των πνευματικών όπλων όταν υπάρχουν στο σώμα του ανθρώπου τότε νικά τον διάβολο και τον κατακαίει . Αν λείψει ένα μόνο απο αυτά τα όπλα τότε χάνει εύκολα στον πόλεμο με τον διάβολο.Τα όπλα αυτά τα εξασκούμε καθημερινώς για να μπορέσουμε να αντιπαλαίσουμε με τους αόρατους εχθρούς μας, όπως τονίζει ο απόστολος Παύλος.Να έχουμε μέσα μας ζήλο Θεού. Να είμαστε αγωνιστές και εκείνος που αγωνίζεται εγκρατεύεται σε όλα.Δεν λυποψυχεί αλλά είναι ανδρείος και γεμάτος θάρρος με πίστη των αγίων προχωρεί στην ζωή του για να νικήσει τον αιώνιον εχθρό των ανθρώπων.Ας μάθουμε να αγωνιζόμαστε καθημερινά πνευματικά προς δόξα Θεού.Αμήν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: